fredag den 15. januar 2010

venner af familien - kommentar

Hr. Grummedal fortalte tidligere om vores venner FEL förlag i Sverige under indlæger "venner af familien".
Jeg skrev en kommentar til Grummedals indlæg, hvor der indgik et digt som FEL har udgivet. Men for god ordens skyld ville jeg først have poetens tilladelse. Det har jeg nu fået. Så her er en opfølger til "Venner af familen", med et eksklusivt udvalgt digt!
............

"FEL" på svensk, kan også oversættes og forstås som "forkert", hvad jeg mest forbinder dem med, når jeg taler om dem på dansk. De har også udgivet digte af nogle unge danskere og tager fortsat imod materiale - fra hele verden - med glæde! Og de har som sagt ingen rammer, ingen regler, det er kun deres stemme du skal vinde. Så send dem ALT hvad du har! De vil elske og hade dig for det!

Personligt sidder jeg med FEL 3 i hånden lige nu. Den seneste antologi har overvejende flere billeder end de tidligere og det til det gode. Det er kraftfulde, intensive men også klassisk inspirerede fotografier, med udgangspunkt i mennesket. Form, lyst, mørke og andre følelser. Billederne, særligt forsiden af en gammel amerikanerbil på en skrotteplads, forhøjer indlevelsen og intensiviteten.

Med en hvis ære, kan jeg også sige at jeg har fået et lille digt udgivet i FEL 3, men det er lige så meget sjov som en oplevelse. Hvilket fald som, er der også en serie digte af en anden dansker, hvis navn jeg ikke vil røbe endnu. Men da jeg læser nogle linjer for mig selv, føler mig tvunget til at formidle:

En nat

Det var en af de nætter
Hvor Stjernehimmelen forekom
Så pokkers tæt på,
Og alle afstande virkede så
Trivielle og overkommelige.
Det var en af de nætter hvor
Fugtigt græs bare var fugtigt græs,
Og natten bare var mørk.
Ikke uhyggelig eller mystisk
Bare mørk,
som natten fra et leksikon.


Et af de mere prosaiske digte fra poeten, men dog et af mine favoritdigte. Enkelt, precist og godt. Ja, det bringer mig til og med et smil, hver gang jeg læser det.

onsdag den 13. januar 2010

Forældremøde


- Det er en hektisk tid. Der er meget at se til. Og som familie holder vi sammen, særligt når tilværelsen udfordrer! Men én morgen, med fugt og tåge i solopgangen, træder en forældre ind ad bagdøren med tør snude og halen mellem benene.
At være enig om alting er ikke let – og heldigvis for det! Vi har lige haft vores første skænderi. Eller som vi siger til barnet ”vi skændes ikke, vi diskuterer!”
Emnet var selvfølgelig barnet selv. Opdragelse. Hvem kan tillade sig hvad og hvorfor? Må vi tage initiativ på barnets vegne uden at konsultere vores partner? En forældre gjorde det i hvert fald – og det var ikke uden konsekvenser.
Da familien var samlet igen, fløj der gnister og en lille smule torden for første gang. Det var den første store ”diskussion”. Urolig mave og sved på panden. Et glas vand, værsgo, træk vejret - dybt ned i maven... 
”Men skat, du kan vel nok forstå at jeg bliver sur! Jeg synes helt ærligt, at det er rigtig skidt at gøre sådan. Det er ikke ansvarligt! Jeg troede vi havde snakket om det her? Nå tålmodighed – stenen ruller og kan ikke genkaldes. Du tog en beslutning selv og det er jeg glad for at du gør – bare ikke denne her gang.”
Som det ofte er med forældre lyder deres kævlerier mere voldsomme i børns øre end de egentlig er. Sådan var tilfældet også her. Set gennem bakspejlet, over skulderen, gennem benene (og hvad der nu findes af  angrende udtryk) var det ikke den allermest ideelle handling. Men som hund møder ejer med store våde øjne, var forsoningen og omfavnelsen i solnedgangen værd hele episoden.

tirsdag den 12. januar 2010

Venner af familien

Lige et hurtigt link til et projekt, jeg personligt holder meget af:

FEL Forlag - ungt, kreativt og originalt forlag fra Sverige. Bygger på ironien i at kreativt arbejde ikke skal tage hensyn til eller underordne sig økonomiske principper. FEL betyder ganske enkelt "fejl" på dansk, og det siger noget om projektet. Bagmændende er fuldstændig ligeglade med "normer" og "idealer" inden for trykkerikunsten. Meget spænden projekt, som alle med trang til moderne og udfordrende litteratur bør undersøge. Det meste er på svensk, men vores nordiske brødre kan noget med ord!

Tjek deres nye hjemmeside www.felforlag.se, hvor du også kan bestille forlagets antologier. Jeg har FEL 1, FEL 2 og FEL Science Fiction (indeholder giver vist sig selv på den sidste). Alle indeholder utrolig spændende, provokerende og kreative værker. Mest kort historier, noget digt og lidt billeder. Selv kunstneriske afhandlinger og tekster på fransk har fundet frem til FEL.

Læs det, elsk eller had det. Det er FEL.

søndag den 10. januar 2010

Benspændets kraft

Har du set De fem benspænd med Lars von Trier og Jørgen Leth? Hvis ikke så skylder du virkelig dig selv en oplevelse.

Selvom det er to af Danmarks største filminstruktører, så kan man godt kalde det en undergrundsfilm. Den har ikke kommerciel gennemslagskræft og den styrke ligger i at gå bagom forholdet mellem de to instruktører og deres arbejdsmetoder.

Det man ser er kort og godt en intellektuelt spil mellem de to mestre, hvor de fem gange genfortæller/genskaber og totalt smadrer Jørgen Leths mesterværk fra 1967. En sort/hvid klassiker med Claus Nissen og Majken Algren Nielsen som de perfekte mennesker i et tomt, hvidt rum. Lars von Trier agerer lærermester og udstikker retningslinier, benspænd, for Jørgen Leth, der skal genskabe Det perfekte menneske. Von Trier forsøger at knække Leth, men hver gang overvinder Leths fantastiske evne til at lave film von Triers benspænd - uanset hvor sadistiske og modbydelige de er.

I De fem benspænd ser man virkelig tydeligt, hvordan benspænd kan benyttes aktivt som en kreativ hjælp - og ikke som en hæmsko. Den fabelagtige Leht bruger benspændende til at lave en bedre film end den forrige.

Har du set De fem benspænd med Lars von Trier og Jørgen Leth? Hvis ikke så skylder du virkelig dig selv en oplevelse.

Se den, gense den, se den igen. Du vil elske det.